Ondřej Petr

Jak posílit svoji motivaci?

12. 07. 2016 0:00:00
Ztráta nebo snížení motivace jsou jedním z častých témat, se kterými se na mne lidé obrací, bez ohledu na svůj věk, pracovní profesi nebo specializaci v případě sportovců.

Motivace je jedním z nejdůležitějších klíčů k úspěchu. Když jste motivovaní, vyvíjíte iniciativu, máte odvahu, energii a vytrvalost, abyste sledovali svůj cíl a také ho zdárně dosáhli. Motivovaný člověk přijímá opatření a dělá vše co je potřeba k dosažení toho co si vytyčil.

Motivace zesílí, když máte silnou touhu a vizi, tedy jasnou představu o tom, čeho chcete dosáhnout. V takové situaci motivace probouzí vnitřní sílu, vede vás vpřed.


Motivovaný člověk je zpravidla také šťastnější člověk, má více energie, ve své mysli vidí pozitivní konečný výsledek – svůj úspěch.

Buďte motivovaní - snadno se řekne, ale co dělat, když motivace chybí nebo není zrovna taková jak byste si představovali? Co můžete dělat pro posílení své motivace vy sami?

Nastavte si cíl. Máte-li vysoký cíl, zkuste si jej rozdělit do několika menších podcílů. Zjistíte, že je potom snazší se motivovat a přimět se k akci, protože nemusíte být tolik paralyzováni velikostí svého cíle a nebo věcmi, které máte udělat a do kterých se vám často nemusí chtít, protože jich je prostě hodně.

Nikdy nic neodkládejte. Otálení vede k lenosti, a lenost vede zpravidla k nedostatku nebo dokonce ztrátě motivace. Pochopte, že dokončení toho co začnete, je důležité i když se jedná zdánlivě jen o maličkosti. Rozvíjejte tento pozitivní návyk, který vás posune rychleji k cílové čáře.

Stýkejte se s pozitivními lidmi, s podobnými zájmy a cíli, protože motivace a pozitivní přístup jsou nakažlivé. Stýkejte se s lidmi, kteří sdílejí vaše zájmy.

Vizualizujte si své cíle i to jak jich dosáhnout. Vizualizace je jednou z nejmocnějších zbraní, která vám může pomoci s posílením vaší motivace. Existuje mnoho skvělých imaginačních technik a cvičení, se kterými pracují nejen psychologové a mentální koučové. Vy sami si pro začátek zkuste představit, jak to bude vypadat, až svého cíle dosáhnete, co vše pro vás splnění vašeho vysněného cíle znamená a co vše jeho dosažením přímo i nepřímo získáte.

Naprogramujte se na úspěch. Neustále potvrzujte sami sobě, že je to možné, že to dokážete a budete úspěšní, ať se děje co se děje. Jste připraveni a máte na to. Buďte pozitivní a věřte sami v sebe, ve své schopnosti i své sny.

Vzdělávejte se, učte se a neustále rozvíjejte. Je-li váš cíl dlouhodobějšího charakteru, pracujte na něm kontinuálně. Buďte trpěliví a krok po kroku směřujte kupředu.

Autor: Ondřej Petr | karma: 9.96 | přečteno: 180 ×
Poslední články autora