Ondřej Petr

Jak vést děti ke sportu?

7. 07. 2016 16:43:57
Jak v dětech budovat pozitivní vztah k pravidelnému pohybu je téma, kterým se často zabývají pedagogové, trenéři, ale především samotní rodiče na celém světě. Jak motivovat a vést děti ke sportu, když je všude kolem tolik lákadel?

Nejdůležitější ze všeho je vlastní příklad. Pokud vás vaše dítě vidí pravidelně běhat nebo posilovat, má přirozenou potřebu a touhu vás napodobovat. Současně také získává představu o sportu jako o činnosti, která je nedílnou součástí vašeho života.

Jakmile, je to s ohledem na lokomoční schopnosti dítěte možné, je dobré začít rozvíjet základní pohybové návyky jako skákání, běhání, házení a chytání.

Ideální variantou, jak v dítěti vzbudit zájem o sport, je společné sportování celé rodiny. S přibývajícím věkem je dobré začít přidávat rodinné sporty, při kterých můžete společně trávit volný čas.

Nejdůležitější je organizovat vše hravou formou, být kreativní, povzbuzovat, chválit, dát dítěti zažít pocit úspěchu a netlačit, pokud o danou aktivitu nejeví zájem nebo se zrovna moc nedaří.

Pohyb by měl být vždy spojený s pozitivními emocemi a zážitky. Děti musí sport především bavit. Hrajte si, objevujte, poznávejte.

Zhruba od pěti let věku dítěte má smysl přemýšlet o organizované formě sportu. V tomto věku je nejdůležitější, aby daný sportovní klub nebo oddíl bral ohled na věk a aktuální motorické schopnosti a psychickou vyzrálost dítěte. Většina klubů dnes nabízí sportovní přípravky. V těch se děti hravou formou učí sportovním návykům bez zbytečného přehnaného tlaku na výkon.

Nezapomínejte, že nároky na dítě by měly být vždy přiměřené jeho věku a měly by také reflektovat jeho přání a individualitu.

Mnoho rodičů chce vést své dítě ke sportu, ale mnohdy si do rozhodování o výběru sportu a do samotné sportovní přípravy příliš promítají své vlastní přání a potřeby. V dobré víře na malé sportovce nevědomě často vytváří nepřiměřený tlak, který ve finále působí demotivačně až destruktivně a dítě po nějakém čase ztratí o daný sport zájem, v horším případě o sportování jako takové.

Autor: Ondřej Petr | karma: 17.58 | přečteno: 354 ×
Poslední články autora